Risto Mäkinen

Toimitusjohtaja

risto.makinen@savoapartners.fi 

p. 040 664 7505 

 

Toimintamallien parantamisen tartunta tuli keikkatöissä opiskeluaikana. Terveyskeskusavustajana Lempäälän ajanvarauksessa ja päivystyksessä valmistelin potilaat lääkärille kartoittamalla esitiedot ja kaivamalla kipupaikan paljaaksi. Kukaan ei odottanut pitkään, koska hommat hoidettiin heti ja valmiiksi. Nykyisin tämä on lean –filosofiassa arvovirta.  Se päivystyksessä huhkiminen ei kuitenkaan korjannut systeemiä, eikä se, että jatkoin kehittämistä lääkärinä ja ajoittain tirehtöörinä 1984-1999. Perusongelma silloin ja nyt on jono kiireettömään hoitoon, joka valuu ruuhkaisen ajanvarauksen kautta kiireiseen päivystykseen.  

Tälle kaikki-vaikuttaa-kaikkeen-noidankehälle mallinsin ratkaisun kopioimalla maailmalta hyvät ajatukset vuosina 2002-10. Suunnan antoi Bodenheimerin kuvaama Chronic care model tuoreeltaan vuonna 2002. Se on edelleen täysin ajankohtainen, kunhan siihen kytketään Michael Porterin asiakassegmentaatio ja liinattujen prosesseiden mallinnus. Tavoitteet lainataan Don Berwickin triple aimista (www.ihi.org). Tämä voi näyttää sillisalaatilta, mutta voi olla yleispätevä viitekehys useimpien ongelmien jäsentämiseen. Itse en ole hoksannut muuta kuin käyttää hiirtä vasemmalla kädellä.  

Tämän viitekehyksen mukaisesti toimeenpanin avosairaanhoidon uudistumista tirehtöörinä 2010-17 hyvien työkavereiden kanssa. Siinä on Savoa Partners Oy:n synnyn yksi säie ja minun työintoni syy.  Jonot saadaan hallintaan ja hoitotulokset paranemaan.  

Vapaa-ajalla kuluu nikkarointiin se aika, mikä liikuntaharrastuksilta ja sosiaalisista puuhista jää. Nojatuoli ja soffa eivät ole läheisin juttuni. Kirveen sain viisivuotiaana, mutta vielä on 10 sormessa 18 niveltä. Puuhommiinkin saa syvyyttä koko ketjun hallinnalla: 1) valitsen puun, 2) kaadan sen, 3) sahaan laudoiksi, lankuiksi tai parruiksi, 4) taaplaan pariksi vuodeksi, 5) nikkaroin, 6) hukkapätkillä ja susikappaleilla lämmitän takkaa juuri tätä kirjoittaessanikin. Kuopuskin tuossa värjöttelee vieressä ja viimeistelee kandityötään.  

Pia Luukkonen

pia.luukkonen@savoapartners.fi 

p. 040-7303857 

 

Jostain kumman syystä en ole koskaan osannut ajatella muuta ammattia itselleni kuin terveydenhuoltoon liittyvän. Lukion jälkeen kävi sairaanhoito-opiston, jonka jälkeen jatkoin heti lääketieteelliseen. Opiskeluiden ohessa tein runsaasti keikkatöitä hoitajana. Tällä on varmasti ollut vaikutusta siihen, miten tärkeänä näen moniammatillisen tiimityön potilaan parasta hoitoa toteutettaessa. 

Erikoistuin yleislääketieteeseen ja ensimmäinen hallinnollinen pestini oli pienellä Suutarilan terveysasemalla Helsingissä. Jo siellä ollessa kiinnostuin perusterveydenhuollon kehittämisestä, tosin jälkikäteen miettien se oli nurkkien hiomista ja tulipalojen sammutusta ja kokonaisuus jäi aika lailla ennalleen: ajanvaraus – vastaanotto-oravanpyörään ei juurikaan puututtu. Suutarilan oppi oli kuitenkin se, että olemme asiakaspalvelutyössä, asiakas on kaiken keskiössä. 

2015-2016 innostuin muiden Savoaan sittemmin hypänneiden kanssa uudesta kokonaisvaltaisesta perusterveydenhuollon muutoksesta. Olin yhden ydinprosessin omistaja Helsingissä ja pilotoin uutta mallia Vallilan terveysasemalla sen ylilääkärinä varsin hyvin tuloksin. Tämä lisäsi varmuuttani siihen, että olemme oikealla tiellä, muutos on mahdollinen.  

Omaa hyvinvointiani hoidan liikkumalla ja ulkoilemalla sekä nauttimalla ystävien seurasta. Matkustella haluaisin jatkossa nykyistä enemmän. 

Minerva Krohn

minerva.krohn@savoapartners.fi
p. 050-588 4244

Ennen Savoaa työskentelin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella perusterveydenhuollon ylilääkärinä. Työhöni kuului mm. sote-rakennemuutoksen edistäminen, perusterveydenhuollon yksiköiden verkottaminen sekä laadun ja vaikuttavuuden arvioinnin tukeminen. Olen ehtinyt myös työskennellä pitkään terveyskeskuslääkärinä sekä pätkän Terveystalolla yleislääketieteen kehitysjohtajana. 

Aloitin työt Savoassa etälääkärinä, koska arvelin oppivani uutta lääkärin työstä. Suurin oivallus olikin kommunikaation tärkeys. Totta kai kommunikaatio on tärkeää tavallisessa läsnävastaanotossakin, mutta puhelimessa käytössä on vain potilaan tarina ja yhdessä mietitty ratkaisu potilaan ongelmaan. Näillä pääsee yllättävän pitkälle ja todella iso osa potilaiden tavallisista vaivoista saadaan ratkaistuksi ilman fyysistä lääkärikäyntiä. Tämä tekee työstä mielenkiintoista. Pikkusormen myötä meni koko käsi, ja siirryin syksyllä 2018 päätoimisesti Savoaan töihin. 

Työuran rinnalla olen toiminut lähes 25 vuotta Helsingissä kunnallispolitiikassa monissa rooleissa; valtuutettuna, valtuuston puheenjohtajana, kaupunginhallituksessa. Tällä hetkellä olen HUS:in valtuuston puheenjohtaja ja digitalisaatiotoimikunnan puheenjohtaja. Päätöksentekijänä huomaa kuinka hidasta ja vaikeaa muutos on. Strategiaan kirjattu valuu hyvin hitaasti konkretiaksi. Tuottavuuden nousun sijaan saadaan usein vain säästöjä, koska toiminnalliset tai rakenteelliset muutokset ovat niin vaikeita ja supistaminen pakon edessä helpompaa. 

Suna Saadetdin

Asiakaspalvelupäällikkö
suna.saadetdin@savoapartners.fi
p. 040-7163153

Olen koulutukseltani sairaanhoitaja ja Terveystieteiden maisteri.  Hoitotyön esimiehenä toimin yliopistollisessa sairaalassa vuodet 2002-2009. Hämeenlinnan Terveyspalvelut liikelaitoksessa avosairaanhoidon ylihoitajana ja sittemmin palvelupäällikkönä laaja-alaisissa tehtävissä 2009-15. Melkein kolme vuotta työskentelin kehittämispäällikkönä LähiTapiolassa, missä osallistuin Virtuaalisairaalan ja digitaalisten palveluiden kehittämiseen. Tämän urapolun opit ja kokemukset istuvat suoraan Savoa Partners Oy:n asiakkaiden tarpeisiin, joten en voinut syyskuussa 2018 vastustaa kiusausta siirtyä suuren yhtiön turvallisuudesta pienen yhtiön kiinnostavuuteen. 

Työssäni olen kiinnostunut erityisesti arvon tuottamisesta asiakkaalle. Tuen asiakasyritystä toiminnanmuutoshankkeissa ja coachaan ammattilaisia toimimaan asiakkaan tukena heidän elämäntapamuutosprojekteissaan. 

Rakastan kukkia ja vapaa ajalla minut löytääkin pöyhimästä multaa ellen sitten ole rauhoittumassa joogamatolla. 

Close Menu